
Η Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) Ρεθύμνου με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει τη συμμετοχή της στον Γαστρονομικό Διαγωνισμό Κρήτης "Brioche με άρωμα Κρήτης", που διοργανώνεται για 4η συνεχή χρονιά από τον Ελληνο-Γαλλικό Σύλλογο Χανίων, υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.
Ο διαγωνισμός αποτελεί ένα μοναδικό παιδαγωγικό εγχείρημα που συνδέει τη γαλλική γαστρονομική παράδοση με την Κρητική Διατροφή, και απευθύνεται αποκλειστικά σε σπουδαστές Μαγειρικής Τέχνης και Ζαχαροπλαστικής – Αρτοποιίας από όλη την Κρήτη. Κάθε σπουδαστής καλείται να δημιουργήσει ένα brioche, αλμυρό ή γλυκό, με βάση την αυθεντική γαλλική συνταγή, εμπλουτισμένη με τοπικά προϊόντα της κρητικής γης.
Η ΣΑΕΚ Ρεθύμνου συμμετείχε στον πρώτο γύρο του διαγωνισμού, που διεξήχθη εντός της σχολής στο διάστημα 24–28 Φεβρουαρίου 2025, με εξαιρετικές δημιουργίες από τους σπουδαστές μας. Οι νικητές της σχολής μας, ένας για την αλμυρή και ένας για τη γλυκιά παρασκευή, προκρίθηκαν στον τελικό γύρο, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαΐου 2025, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στα Χανιά, στις 16:00.
Την τελική φάση θα τιμήσουν με την παρουσία και συμμετοχή τους 12 διακεκριμένοι κριτές από τον χώρο της γαστρονομίας, της πολιτικής και του πολιτισμού, μεταξύ των οποίων:
- ο chef της Γαλλικής Πρεσβείας Jean Marie Hoffman (Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής),
- ο διεθνώς αναγνωρισμένος pâtissier Δημήτρης Χρονόπουλος,
- η cheffe Ντίνα Νικολάου,
- ο MOF Arnaud Larher,
- η MOF Eulalie Rus,
- ο Stéphane Jakic της École Ferrandi Paris,
- η Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κα Laurence Auer.
- ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής,
- ο Δήμαρχος Χανίων, Π. Σημαντηράκης, και
- η δημοσιογράφος γεύσεων, Θάλεια Τσιχλάκη.
Η συμμετοχή της ΣΑΕΚ Ρεθύμνου σ’ αυτόν τον σπουδαίο θεσμό αποτελεί αναγνώριση της δημιουργικότητας, του ταλέντου και της υψηλής ποιότητας κατάρτισης των σπουδαστών μας. Ευχαριστούμε θερμά τους εκπαιδευτές και τους σπουδαστές μας για την εξαιρετική τους προσπάθεια, καθώς και τους διοργανωτές για την πολύτιμη αυτή ευκαιρία.
Η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό «Brioche με άρωμα Κρήτης» είναι για εμάς μια γιορτή πολιτισμών, γεύσεων και εκπαιδευτικής συνεργασίας.
Καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες!
#SAEKRethymnou
#BriocheΜεΆρωμαΚρήτης
#GastronomyCompetitionCrete2025
#FrenchAndCretanCuisine