Διάκριση για τη Δημόσια ΣΑΕΚ Ρεθύμνου στον Μεγάλο Διαγωνισμό «Comme des chefs 2025» Ένας πανελλαδικός θεσμός για μια δημιουργική και βιώσιμη μεσογειακή γαστρονομία


Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια ανακοινώνουμε τη διάκριση της  ΣΑΕΚ Ρεθύμνου στον Μεγάλο Διαγωνισμό «Comme des chefs 2025», έναν καινοτόμο εκπαιδευτικό διαγωνισμό αφιερωμένο στη δημιουργική και βιώσιμη μεσογειακή γαστρονομία.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Η ομάδα της ΣΑΕΚ Ρεθύμνου παρουσίασε μία συνταγή εμπνευσμένη από την πλούσια κρητική γαστρονομική παράδοση, με ιδιαίτερη έμφαση στην τοπικότητα, εποχικότητα και αειφορία των πρώτων υλών, ενώ απέσπασε θερμά σχόλια για την εκπληκτική προφορική παρουσίαση στα γαλλικά, την άψογη ομαδική συνεργασία και τη δημιουργικότητα στη σύνθεση και αισθητική του πιάτου.

🎥 Δείτε τη συμμετοχή της  ΣΑΕΚ Ρεθύμνου:
🔗 https://www.youtube.com/watch?v=4rA4bSL5Qac


Η διάκριση της  ΣΑΕΚ Ρεθύμνου και η συνολική ποιότητα όλων των συμμετοχών επιβεβαιώνουν το δημιουργικό δυναμικό της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την αξία της διακρατικής συνεργασίας στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό.


🏆 Κριτική Επιτροπή του Μεγάλου Διαγωνισμού «Comme des chefs 2025»

Για μια δημιουργική και βιώσιμη μεσογειακή γαστρονομία

Πρόεδρος
Jean-Marie Hoffmann, Επικεφαλής της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα 

 

Γάλλοι Σεφ – Αξιολογητές
Bertrand Valegeas, Executive Chef στο Mandarin Oriental, Costa Navarino
Laurent Gambra, σεφ στο Lycée des Métiers Aristide Briand (Orange, Γαλλία)


Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού – Γενική Γραμματεία Ε.Ε.Κ. & Δ.Β.Μ.
Όλγα Καφετζοπούλου, Γενική Γραμματέας Ε.Ε.Κ. & Δ.Β.ΜΘεόδωρος Μπαλωμένος, Διευθυντής Ιδιαίτερου Γραφείου της Γενικής Γραμματέως
Γεώργιος Μάλλιος, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Ε.Ε.Κ., Δ.Β.Μ. & Νεολαίας
Βασιλική Μπόλτση, Συνεργάτης του Γραφείου της Γενικής Γραμματέως

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
Μιλτιάδης Κόλλιας, Υπεύθυνος MAYA le Bistrot
Marion Raimbault, Ακόλουθος Εκπαιδευτικής Συνεργασίας
Danai Ioakimidis, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης (Θεσσαλονίκη)
Ysabelle Mabire, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικής Συνεργασίας
Catherine Ollive, Διευθύντρια Τμήματος Μαθημάτων
Christine Pourret, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης


📊 Κλίμακα Αξιολόγησης του Διαγωνισμού «Comme des chefs 2025»

Συνολική βαθμολογία: /40

I) Συμμόρφωση με τις οδηγίες (10 βαθμοί)
Βίντεο στα γαλλικά + συνταγή στα ελληνικά & γαλλικά /4
Προφορική παρουσίαση από τους σπουδαστές στα γαλλικά /4
Όλοι οι σπουδαστές μιλούν στα γαλλικά /2

II) Γαστρονομικές Ιδιότητες (16 βαθμοί)
Ποιότητα εκτέλεσης /6
Ομαδική εργασία /2
Γευστικές ιδιότητες /6
Τελική παρουσίαση /2

III) Πρωτοτυπία και Βιωσιμότητα (14 βαθμοί)
Πρωτοτυπία συνταγής /4
Περιβαλλοντική ευαισθησία (εποχικότητα, βιωσιμότητα) /5
Μεσογειακή έμπνευση /3
Bonus: δημιουργικότητα, επαγγελματισμός /2

 


🥇 Βραβεία 2025

1ο Βραβείο 

ΣΑΕΚ Τουρισμού Πελοποννήσου
👉 Βίντεο

2ο Βραβείο (ισοβαθμία)
ΣΑΕΚ Πυλαίας ΑμεΑ
👉 Βίντεο
ΣΑΕΚ Όμηρος Πειραιά
👉 Βίντεο

3ο Βραβείο
ΣΑΕΚ Ιονίων Νήσων
👉 Βίντεο


📘 Συνταγές που θα συμπεριληφθούν στο Βιβλίο «Comme des Chefs 2025»

ΣΑΕΚ Ρεθύμνου
🎥 Δείτε το πιάτο μας
ΣΑΕΚ Θέρμης
👉 Βίντεο
ΣΑΕΚ Τουρισμού Πελοποννήσου (Άργος)
ΣΑΕΚ Νέων Μουδανιών
ΣΑΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας
👉 Βίντεο
ΣΑΕΚ Λαγκαδά
👉 Βίντεο
ΣΑΕΚ Φυλακών Κορυδαλλού
ΣΑΕΚ ΟΜΗΡΟΣ Λάρισας
👉 Βίντεο
 
 

🎉 Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!

ΣΑΕΚ Σερρών
👉 Βίντεο
ΣΑΕΚ Καλαμάτας
👉 Βίντεο
ΣΑΕΚ Μεσολογγίου
👉 Βίντεο
ΣΑΕΚ Φυλακών Κασσάνδρας 
ΣΑΕΚ Ζίτσας Ιωαννίνων
ΣΑΕΚ Θράκης
ΣΑΕΚ Αμαρουσίου
👉 Βίντεο
ΣΑΕΚ Λήμνου 
ΣΑΕΚ Πρέβεζας
ΣΑΕΚ Κιλκίς
ΣΑΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ – Λάρισα
ΣΑΕΚ Σάμου
ΣΑΕΚ Τουρισμού Ηρακλείου
ΣΑΕΚ Μυτιλήνης
ΣΑΕΚ Κομοτηνής
ΣΑΕΚ ΑΚΜΗ Λάρισας
ΣΑΕΚ Κουφαλίων
👉 Βίντεο